ره توشه وحی

ره توشه وحی

کاروان حج 19340 خواف خراسان رضوی
ره توشه وحی

ره توشه وحی

کاروان حج 19340 خواف خراسان رضوی

بهداشت غذا خوردن و مواد غذایی


رسول خدا(ص): معده خانه هر بیماری است و پرهیز سر سلسله هر دارو و درمانی است.

یکی از موضوعات مهم تغییر عادات غذایی، چه از نظر کمی و چه از نظر کیفی بهداشت غذا خوردن و مواد غذایی است.

رعایت نکات زیر می‌تواند گامی در جهت تضمین سلامت شما باشد، لطفاً به آنها توجه کنید.

ü   قبل و بعد از هر وعده غذا دست‌‌های خود را با آب و صابون مایع بشویید.

ü   پرخوری نکنید و اگر تحت رژیم یا پرهیز غذایی خاصی هستید، آنرا نشکنید.

ü با توجه به اینکه در کاروان به مقدار کافی غذا و مواد خوراکی وجود دارد، به هیچ وجه از بیرون کاروان به ویژه از دست‌فروش‌ها غذا تهیه نکنید.

ü    غذا را در اتاق نگه ندارید.

ü برخی از زائرین محترم، به منظور روزه‌داری، غذای شب خود را به اتاق می‌برند تا در هنگام سحر از آن استفاده نمایند. این عمل خطر بروز مسمومیت‌های غذایی را بالا می‌برد. در این گونه موارد با مدیر کاروان هماهنگی کنید تا در صورت امکان، در هنگام سحر غذای گرم در اختیار شما قرار دهد. در صورتی که این کار برای کاروان مقدور نبود، پیشنهاد می‌شود از مواد غذایی غیر پختنی سالم استفاده شود.

ü مشکلات رژیم غذایی خود را با پزشک و مدیر کاروان در میان بگذارید تا برای شما غذای رژیمی تدارک دیده شود.

ü   ذائقه‌ها متفاوت است و ممکن است پس از یکی دو هفته غذاها برای شما تکراری شوند.

ü    عمر سفر کوتاه است، پس شرایط را در نظر داشته باشید.

عدم رعایت رژیم غذایی بخصوص در بیماران دیابتی، قلبی و کلیوی موجب بستری شدن و هدر رفتن بخشی از این سفر معنوی خواهد گردید.

ü  موز از میوه‌های رایجی است که برای زائرین محترم تهیه می‌شود. در مصرف آن زیاده‌روی نشود به ویژه موزهای کال را مصرف نکنید. موز کال ضمن ایجاد یبوست، حساسیت‌ها را تشدید می‌نماید.

ü استفاده از سیب به ویژه در زمان ابتلا به گرفتاری‌های تنفسی توصیه می‌شود. زیرا این میوه موجب تسریع در ترمیم سلول‌های تخریب‌شده تنفسی می‌شود.

ü بعضی از زائرین عزیز، در روزهای آخر سفر، خوراکی‌های خود را که از ایران آورده‌اند، از ساک‌های خود بیرون آورده و استفاده می‌کنند. چه بسا این موارد در داخل ساک‌ها، و هوای گرم عربستان فاسد شده و در صورت مصرف موجب بروز مسمومیت گردند.

ü    با خدمه کاروان در مورد بهداشت غذا و تغذیه همکاری کنید.

ü  سعی کنید در زمان خوردن غذا از دهان شما ذرات غذا بیرون نریزد و دهان شما بسته باشد. لذا توصیه می‌شود هنگام غذا خوردن صحبت نکنید.

ü در ایام تشریق ممکن است برای شما غذاهای حاضری بدون گوشت تدارک دیده شود. چون برای آن ایام سالم‌ترند و سلامت شما را برای ادامه اعمال بیشتر تضمین می‌کنند.

ü  کسانی که مبتلا به بیماری قند هستند، به ویژه از پرخوری و مصرف نوشابه، آب میوه‌های صنعتی، خاکشیر، عسل و موارد شیرین اجتناب کنند. پیشنهاد می‌شود این افراد در موارد ضروری فقط از نوشابه‌های رژیمی، آن هم نه به مقدار زیاد استفاده کنند.

ü  افرادی که مبتلا به نارسایی کلیه هستند، بخصوص کسانی که دیالیزی هستند، باید در مصرف گوشت قرمز، شیر و میوه که مملو از پتاسیم هستند حد تعادل را رعایت نمایند. بیش از 90 درصد پتاسیم غذا جذب می‌شود و پتاسیم برای این افراد سم است.

ü کسانی که فشار خون یا چربی خون بالا دارند، از مصرف غذاهای چرب یا نمک‌دار اجتناب کنند.

ü    حتی‌المقدور کره را از رژیم غذایی روزانه خود حذف کنید.

ü  غذاهای زیر برای مبتلایان به پرفشاری خون غیر مجازند، پیشنهاد می‌شود حتی در صورت سرو شدن در کاروان، اکیداً از آن ها اجتناب شود: ادویه‌ها، ترشی‌ها، آجیل شور، سس، رب گوجه فرنگی، سس سویا و خردل، نان‌های نمکی، کنسرو تن ماهی، آب خورش، آبگوشت، چیپس سیب‌زمینی.

ü متاسفانه در برخی موارد خورش‌ها با آب و روغن زیاد سرو می‌شوند، توصیه می‌شود در این گونه موارد، خورش مصرف نشود.

ü غذا در آشپزخانه‌های مرکزی طبخ و در کاروان‌ها توزیع می‌شوند. برخی از زائرین محترم به این برنامه‌ها به عنوان سهمیه غذایی نگاه می‌کنند، و در مصرف غذا اعتدال را رعایت نمی‌کنند. این امر موجب افزایش وزن، بالا رفتن قند و چربی خون و بروز بیماری می‌شود.

خوردن غذای مانده موجب بیماری‌های گوارشی مانند اسهال و استفراغ و از دست رفتن فرصت‌های زیارتی می‌شود.


منبع: راهنمای سلامت زائران حج تمتع

ویرایش از: عبدالقدوس موحدی

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد